Nenašli ste požadovaný materiál alebo máte záujem o ďalšie objemové zľavy? Potrebujete poradiť alebo máte špeciálnu otázku?
Vyžiadajte si našu cenovú ponuku na stavebný materiál
Máte cenovú ponuku? Dojednáme za Vás nižšiu cenu!

Plastové či drevené okná? Ktoré si vybrať?

16.marec 2018

Vyberáte okná na váš nový domov? Premýšľate, aký typ okien vybrať z hľadiska pomeru kvality a ceny? Pokúsime sa vám priblížiť vlastnosti drevených a plastových okien, možno vám to pomôže vybrať si pre vás tie pravé.

 

Drevené okná

Tento prírodný materiál sa na výrobu okien používa už mnoho generácií. Na prvý pohľad upúta a pôsobí maximálne prirodzene. Vďaka stabilite a tuhosti sa z dreva vyrábajú aj nadštandardne veľké okná alebo aj celé prechody na terasy rodinných domov. Používajú sa nielen v dreveniciach, či chalupách, tento typ okien výborne zapadne aj do novostavieb a svoje miesto majú aj v nízkoenergetických budovách. Ich obstarávacia cena je obvykle vyššia ako pri plastových oknách.

Drevené okná vám vydržia desiatky rokov. Na ich povrchovú úpravu sa používajú ekologické, riediteľné laky a lazúry. Vyrábajú sa z trojvrstvových a štvorvrstvových lepených eurohranolov podľa profilového systému okna. Eurookná si zachovávajú svoj tvar a sú známe svojimi výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Odporúča sa pri nich pravidelná údržba povrchovej úpravy špeciálnymi prípravkami. Na ich výrobu sa najčastejšie používa smrek, tropická drevina meranti alebo dub.

 

Plastové okná

Plastové okná spĺňajú všetky požiadavky technických noriem. Bývajú spravidla lacnejšie ako drevené eurookná. Ich kvalita či funkčnosť však nie je nižšej kvality.

Ak sa rozhodujete podľa ceny, ideálnou voľbou pre vás budú práve plastové okná. Majú skoro neobmedzenú životnosť a nemusíte sa o ne veľmi starať. Stačí ich raz za čas umyť vlhkou handričkou, vyčistiť sklá a spraviť základný servis celoobvodového kovania a tesnenia. Informácie ohľadom servisnej prehliadky by vám mal poskytnúť dodávateľ vašich okien

 

Bezpečnosť a izolácia

Pri drevených aj plastových oknách si môžete vyberať typ skla podľa vašich požiadaviek. Ak sa v tom veľmi nevyznáte, dajte si poradiť od samotného výrobcu. Najčastejšie je využívané izolačné dvojsklo, pri pasívnych a nízkoenergetických domoch odporúčame použiť izolačné trojsklo. To vám zabezpečí vyššiu úroveň tepelno - izolačných vlastností a lepšie akustické vlastnosti.

Moderné celoobvodové kovania, ktoré sa používajú čoraz častejšie, pomáhajú zvyšovať bezpečnosť. Tieto kovania umožňujú osadiť viac bezpečnostných bodov a spĺňajú podmienky poisťovní pre poistenie majetku a najmä zvýšia vašu ochranu pred zlodejmi a vandalmi. Akýkoľvek typ okna si vyberiete, určite sa oplatí investovať do vyššej bezpečnosti.

 

Ak ste sa už rozhodli a kúpili si plastové či drevené okná, nezabudnite na kvalitnú montáž, ktorá je dôležitá pre ich stopercentné využívanie. My, ako stavebná firma, v rámci rekonštrukcie, či výstavby domu vieme zabezpečiť kvalitnú montáž okien k vašej maximálnej spokojnosti.

 


Energetický certifikát

27.6.2016 Predávate, kolaudujete alebo prenajímate vašu stavbu? Nenechávajte to na náhodu, ale využite túto službu. Dodržte zákon 555/2005 Z.z. a dajte si vypracovať energetický certifikát: a) pri kolaudácií ­ pre novostavby alebo pre rekonštrukcie budovy b) pri... viac

Minerálne vaty ISOVER až so 40% zľavou!

20.5.2015 Pripravili sme pre vás špeciálnu ponuku - minerálne vaty značky ISOVER z našej aktuálnej ponuky si v tomto období môžete zakúpiť až so 40% zľavou! Ak sa potrebujete poradiť pri výbere materiálu alebo výpočte množstva, kontaktujte nás na našej... viac

Výhodná akcia na YTONG !

7.10.2013 Chystáte sa stavať dom a váhate, aký materiál použiť na hrubú stavbu? Práve pre Vás tu máme akciu na pórobetón Ytong až do 35% ! Práca s týmto materiálom je jednoduchá,presná a rýchla, čo sa odzrkadlí aj na cene práce.... viac
Partneri