Nenašli ste požadovaný materiál alebo máte záujem o ďalšie objemové zľavy? Potrebujete poradiť alebo máte špeciálnu otázku?
Vyžiadajte si našu cenovú ponuku na stavebný materiál
Máte cenovú ponuku? Dojednáme za Vás nižšiu cenu!

Ako spraviť dobrý základ stavby

22.február 2018

Najdôležitejšou vecou pri stavbe rodinného domu je jeho dobrý základ. Kvalitný základ potrebuje aj nízkoenergetický, resp. pasívny dom, ktorý má svoje špecifiká.

 

Čo ovplyvňuje výber základov

Na spôsob založenia základov má vplyv viacero vecí. Musíme brať do úvahy sklon pozemku, prítomnosť spodnej vody, geologické podmienky, typ pozemku, typ konštrukcie rodinného domu (ťažká alebo ľahká), spôsob stavby domu (svojpomocne alebo dodávateľom) a samozrejme aj finančné možnosti investora.

 

Základy pre drevostavby

Pri ľahkých stavbách, akými sú napríklad drevostavby, používame základové pásy nad terénom. Základová konštrukcia drevodomu sa skladá z betónového zakladacieho pásu, na ktorý sa naskladajú debniace prvky, ktoré sa vzájomne previažu a prelejú betónom. Vnútornú časť medzi týmito pásmi tvorí zhutnené štrkové lôžko a podkladová železobetónová doska. 

Základ je možné realizovať aj iným spôsobom - drevostavbu založíme na železobetónové pätky. Pri tomto spôsobe sa na podlahu použijú podlahové nosníky, ktoré sú bodovo podopreté základovými pätkami. Tento spôsob základu šetrí financie, pretože odpadajú zemné práce.
Podlahová vrstva musí byť v každom prípade riešená tak, aby bol zaistený maximálny súčiniteľ prestupu tepla konštrukciou, a pritom skladbu je potrebné navrhnúť tak, aby v konštrukcii nedochádzalo k vzniku rosného bodu. Pri objekte, ktorý je založený nad terénom hrozí prístup hlodavcov, preto je maximálne potrebné priestor z boku zakryť a súčasne izolovať prípojky vody a kanalizácie.

 

Základy murovaných domov

Murované domy sa zvyčajne realizujú na základových pásoch. Prvý rad murovacieho materiálu je nutné založiť tak, aby sa eliminovali tepelné mosty pri päte muriva. Na izoláciu podlahy je možné využiť podlahový polystyrén s odporúčanou hrúbkou minimálne 250 mm. Z vonkajšej strany sa základové pásy zateplia extrudovaným polystyrénom.
Murovaný objekt je možné založiť aj na železobetónovej doske sa štrkovou drťou, taktiež je potrebné eliminovať tepelný most pri päte muriva a použiť na izoláciu podlahy polystyrén hrubý aspoň 250 mm.

 

Základy na penovom skle

Ide o novú modernú metódu, kde sa eliminuje tepelný most pri päte základov. Štrkový vankúš pôdorysne presahuje cez obrys dosky, vďaka čomu vzniká ideálne napojenie vodorovnej a zvislej tepelnej izolácie. Cena týchto základov je vyššia o cenu penového skla.

 

Základy vo svahu


Pri nízkoenergetickom alebo pasívnom dome je to podobné ako pri zakladaní nad terénom. Je ale potrebné armovanie stien, ktoré sa následne zasypú zeminou. Steny musia byť staticky navrhnuté tak, aby boli schopné uniesť tlak zeminy.

 

Hydroizolácia

Akýkoľvek typ založenia si vyberiete, veľmi dôležité je dôkladné vyhotovenie hydroizolačnej vrstvy, na ktorú môžete použiť modifikované asfaltové pásy, alebo PVC systém. Hydroizolácia chráni stavbu pred vodou a radónom. Ďalšou dôležitou vecou je vytvorenie spätného spoja z vonkajšej strany obvodového muriva a utesnenie spojov prípojok a rozvodov. Netreba podceniť správne odčerpávanie okolo objektu.

 

Systémy zakladania

 

  • na železobetónovej doske nad štrkovou drťou
  • na železobetónovej doske nad extrudovaným polystyrénom
  • na železobetónovej doske nad penovým sklom
  • na železobetónových pätkách
  • na pilotoch
  • na základových pásoch nad terénom
  • na základových pásoch v teréne

 

 

Ekologické penové sklo

Penové sklo je tepelná izolácia z recyklovaného skla, ktoré má vďaka svojim vlastnostiam medzi izolačnými materiálmi výnimočné postavenie. Na jeho výrobu sa využívajú odpadové črepy zo skla.

Ak pri výbere stavebných materiálov potrebujete pomoc, kontaktujte nás a my vám radi poradíme nielen s výberom, ale aj so samotnou realizáciou.


Energetický certifikát

27.6.2016 Predávate, kolaudujete alebo prenajímate vašu stavbu? Nenechávajte to na náhodu, ale využite túto službu. Dodržte zákon 555/2005 Z.z. a dajte si vypracovať energetický certifikát: a) pri kolaudácií ­ pre novostavby alebo pre rekonštrukcie budovy b) pri... viac

Minerálne vaty ISOVER až so 40% zľavou!

20.5.2015 Pripravili sme pre vás špeciálnu ponuku - minerálne vaty značky ISOVER z našej aktuálnej ponuky si v tomto období môžete zakúpiť až so 40% zľavou! Ak sa potrebujete poradiť pri výbere materiálu alebo výpočte množstva, kontaktujte nás na našej... viac

Výhodná akcia na YTONG !

7.10.2013 Chystáte sa stavať dom a váhate, aký materiál použiť na hrubú stavbu? Práve pre Vás tu máme akciu na pórobetón Ytong až do 35% ! Práca s týmto materiálom je jednoduchá,presná a rýchla, čo sa odzrkadlí aj na cene práce.... viac
Partneri